Home » Regenwater opvangen: Bespaar honderden liters water met een regenton
Advies

Regenwater opvangen: Bespaar honderden liters water met een regenton

Vroeger was het hebben van een regenton in de tuin om regenwater op te vangen heel normaal. Je weet wel, zo’n stijlvolle, landelijke houten regenton. Dit water werd vervolgens gebruikt als drinkwater. Tegenwoordig vangen we het water enkel op om de planten water mee te geven. Gemiddeld valt er zo’n 80 centimeter regen in Nederland en elk jaar neemt deze hoeveelheid toe. Eigenlijk zonde om niks met dit regenwater te doen, vind je niet? Het is dus de hoogste tijd om weer zo’n regenton aan te schaffen! Lees in dit artikel meer over het opvangen van regenwater door middel van een regenton en ontdek welke ton het beste bij jou past.

Vroeger was het hebben van een regenton in de tuin om regenwater op te vangen heel normaal. Je weet wel, zo’n stijlvolle, landelijke houten regenton. Dit water werd vervolgens gebruikt als drinkwater. Tegenwoordig vangen we het water enkel op om de planten water mee te geven. Gemiddeld valt er zo’n 80 centimeter regen in Nederland en elk jaar neemt deze hoeveelheid toe. Eigenlijk zonde om niks met dit regenwater te doen, vind je niet? Het is dus de hoogste tijd om weer zo’n regenton aan te schaffen! Lees in dit artikel meer over het opvangen van regenwater door middel van een regenton en ontdek welke ton het beste bij jou past.

Wat zijn regentonnen?

We weten allemaal wat een regenton is: een ton om regen mee op te vangen. Deze tonnen vangen regenwater op via de regenpijp of direct uit de lucht. Dit opgevangen water kan vervolgens handig gebruikt worden voor diverse doeleinden. Het is immers zonde om kostbaar drinkwater aan de planten te geven. Ook kun je regenwater prima gebruiken als drinkwater voor je huisdieren of bij het zemen van je ramen. Dit kan op den duur veel water besparen, wat beter is voor het milieu en ook voor de portemonnee. Ook kan het aansluiten van een regenton op de regenpijp zorgen voor een betere afwatering en is het bovendien veel beter voor jouw tuin!

Voordelen van het gebruik van een regenton

Door het gebruik van een regenton kun je niet alleen water besparen, maar ook afvloeiingsvervuiling verminderen, energie en kosten besparen en zorgen voor gezondere planten.

Waterbesparing

Het gebruik van een regenton is een ongelooflijk effectieve manier om water te besparen, wat vooral belangrijk is in de drogere maanden. Het opvangen van regenwater helpt niet alleen duizenden liters kostbaar drinkwater per jaar te besparen, maar het zorgt ook voor een veel voedzamer water voor planten dan gewoon kraanwater.

In feite kan een eenvoudige regenton van 50 liter al zo’n 1.000 liter kraanwater per jaar besparen! Dit is met name relevant in warme periodes waarin ons waterverbruik kan stijgen naar zo’n 200 liter per dag.

Door dit kraanwater te vervangen door opgevangen regenwater, maken we een aanzienlijke stap in duurzaam watergebruik en -beheer.

Verminderde afvloeiingsvervuiling

Wanneer je een regenton gebruikt, verminder je niet alleen je waterverbruik, maar help je ook om afvloeiingsvervuiling te verminderen. Wat is afvloeiingsvervuiling precies? Het verwijst naar het proces waarbij regenwater van straten en opritten in het riool en uiteindelijk in natuurlijke waterlopen terechtkomt.

Dit regenwater neemt onderweg allerlei verontreinigende stoffen mee, zoals olie, chemicaliën en meststoffen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Door een regenton te gebruiken, vang je regenwater op voordat het de kans krijgt om naar het riool af te vloeien. Hierdoor voorkom je dat deze verontreinigende stoffen in de waterlopen terechtkomen.

In plaats daarvan kun je het opgevangen regenwater gebruiken om je tuin te bewateren. Op deze manier draag je actief bij aan het verminderen van afvloeiingsvervuiling en het behoud van de kwaliteit van ons water.

Energie- en kostenbesparing

Door het gebruik van een regenton kun je niet alleen water besparen, maar ook energie en kosten. Het bespaarde water kan namelijk worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het besproeien van je tuin of het wassen van de auto.

Dit betekent dat je minder gebruik hoeft te maken van het kostbare drinkwater uit de kraan. Gemiddeld gebruiken we in Nederland ongeveer 120 liter drinkwater per dag, en tijdens warme periodes kan dit zelfs oplopen tot zo’n 200 liter per dag.

Door regenwater op te vangen in een regenton, kun je flink wat kraanwater besparen en dus ook op je waterrekening besparen. Een regenton van 50 liter kan al zo’n 1.000 liter kraanwater per jaar besparen.

Gezonder voor planten

Regentonnen zijn niet alleen goed voor het besparen van water, maar ze zijn ook gezonder voor planten. Het regenwater dat wordt opgevangen in een regenton is voedzamer dan kraanwater omdat het geen chemicaliën bevat, zoals chloor of fluoride.

Planten houden van regenwater omdat het de juiste balans heeft van voedingsstoffen en mineralen die ze nodig hebben om te groeien en gedijen. Wanneer je regenwater gebruikt om je planten water te geven, geef je ze dus eigenlijk een gezonde boost.

Ze zullen er gezonder uitzien en beter groeien. Bovendien helpt het gebruik van regenwater ook om de bodemvochtigheid op peil te houden, waardoor de wortels van de planten worden beschermd tegen uitdroging.

Verschillende soorten en materialen

Vroeger was er weinig keuze wat betreft regentonnen. Tegenwoordig is het aanbod een stuk rijker en zijn regentonnen te verkrijgen in allerlei kleuren, vormen en stijlen. Daarom is het goed de verschillende soorten regentonnen even op een rijtje te zetten.

Een klassieke ton van hout

De regenton van hout: Dit is toch wel de klassieker onder de regentonnen. Bij Barrel Atelier vind je een groot assortiment aan watertonnen gemaakt van hergebruikte whisky- en wijnvaten. Om het nog authentieker te maken, hebben sommige regentonnen een authentieke waterpomp. Omdat de watertonnen zijn gemaakt van originele vaten, kan de kleur soms wat verschillen maar dan heb je wel altijd een unieke regenton!

Kunstof regenton

Een kunststof regenton, ten opzichte van een houten variant, heeft het voordeel dat deze minder onderhoud nodig heeft. Er zijn verschillende regentonnen van kunststof te verkrijgen. Bijvoorbeeld een klassiek model zoals deze Rainsaver van Harcostar (100L) of een vaas regenton die zowel dient als bloembak en als regenton! Ben je op zoek naar een budget kunststof waterton? Dan is deze regenton van Hornbach een slimme oplossing.

Regenton aan de regenpijp

Er zijn ook regentonnen te verkrijgen die je eenvoudig tussen de regenpijp kunt monteren. De Pure Raindrop regenton van het merk elho is hiervan een voorbeeld. Deze stijlvolle regenwaterton in de vorm van een regendruppel met een inhoud van 70 liter trekt meteen de aandacht in jouw tuin! De bijbehorende ingebouwde gieter met een inhoud van 5 liter is ook zeer handig om direct jouw planten water te geven.

De Pure Raindrop regenton van elho
De Pure Raindrop regenton van elho

Design regenton

Wil je flink uitpakken en wil je dat de regenton een eyecatcher in jouw tuin is? Koop dan een design regenton! Hoe leuk is deze design waterton in de vorm van een kruik?

Platte regentonnen

Heb je beperkte ruimte in je tuin of op je balkon? Platte regentonnen zijn speciaal ontworpen om tegen muren te worden geplaatst, waardoor ze weinig ruimte innemen. Ze zijn compact en praktisch, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere buitenruimtes.

Waar moet ik op letten?

Wil je ook een waterton kopen en regenwater nuttig gebruiken? Dan raden we je aan om je even goed in te lezen voordat je er eentje aanschaft. Het is namelijk handig om naast een waterton ook een aantal accessoires aan te schaffen:

Regenvoet: Een regenvoet maakt het mogelijk om regenwater te tappen uit het kraantje in de regenton. Deze zijn in zowel hout en kunststof te verkrijgen. Let hierbij goed op het aantal liters van de regenton!
Afneembaar deksel: Bij de meeste regentonnen zit standaard een afneembaar deksel. Mocht dit niet het geval zijn, is het sterk aan te raden een deksel aan te schaffen. Dit voorkomt onnodige overlast van bladeren of muggen.
Overloopset: Sommige regentonnen hebben een overloop naar een tweede regenton. Zodra regenton 1 vol is wordt het doorgesluisd naar regenton 2 en kun je nog meer regenwater opvangen. Met een speciaal overloop set voor de regenton kun je voorkomen dat jouw waterton overstroomt.
Vulautomaat: Met een vulautomaat kun je de waterton gemakkelijk aansluiten op de regenpijp. Zo stroomt het water direct in de ton.
Geen mogelijkheid om de regenwaterton te verbinden met de regenpijp? Geen probleem! Er zijn ook watertonnen voor een leuk prijsje die geschikt zijn voor iedere locatie. Bijvoorbeeld de SMART regenton van wel 210 liter!

Regenton onderhouden

Het aanschaffen van een regenton is stap 1, maar daarna volgt het onderhouden van je ton. Gun je waterton een plekje in de schaduw om algengroei uit de weg te gaan. Zorg dat de deksel netjes op de ton blijft. Dit is erg belangrijk, want hierdoor voorkom je dat ongewenste insecten in jouw tuin verspreiden. Check ook met regelmaat of er geen vuil in de dakgoten is beland. Als laatste, tap regelmatig water af om de doorstroom te bevorderen en de kwaliteit van het water te behouden.

Voordelen regenton

Of je nu kiest voor een houten of een plastic variant, de aanschaf van een regenton heeft verschillende voordelen. Hieronder nog even kort samengevat waarom het regulieren van water met behulp van een regenton jouw leven makkelijker, leuker én duurzamer maakt.

✔️Geen verspilling van drinkwater – Met regenwater hoef je geen kostbaar drinkwater te gebruiken voor het wassen van jouw ramen of de planten water te geven. Een regenton vangt water voor dit soort gebruik eenvoudig op!

✔️Wees voorbereid op extreme weersomstandigheden – Door de huidige klimaatcrises worden de weersomstandigheden steeds onvoorspelbaarder en extremer. Periodes van extreme regenval kunnen zich afwisselen met periodes waarin het lang droog blijft. Het opvangen van regenwater is dus een goed idee om ook in tijden van watergebrek genoeg water beschikbaar te hebben voor de bloei van jouw planten.

✔️Regenwater is beter voor jouw planten – Regenwater wordt niet voor niks gezuiverd voor de mens, maar voor de planten is dit water te schoon! Stoffen zoals kalk en ijzer zijn essentieel voor een optimale groei van al het groen in jouw tuin.

✔️Het aanschaffen van een regenton draagt bij aan een duurzame levensstijl – Water is schaars en het is aan ons hier verstandig mee om te gaan. Door het opvangen van regenwater kunnen we met elkaar veel gezuiverd water besparen. Bovendien is regenwater milieuvriendelijker voor de natuur dan leidingwater.

Hoe sluit je een regenton aan op de regenpijp?

Het aansluiten van een regenton mag dan wel klinken als een technische klus, maar in werkelijkheid is het een verrassend eenvoudig proces. Met de juiste instructies en een beetje enthousiasme kun je moeiteloos een regenton aansluiten en beginnen met het opvangen van regenwater. Wil je weten hoe? Duik dan in ons uitgebreide artikel over het aansluiten van je regenton op de regenpijp waarin we alles stap voor stap uitleggen. Ben je klaar om jouw tuin te laten floreren en tegelijkertijd een impact op het milieu te maken? Ontdek dan de eenvoud en vreugde van het aansluiten van een regenton in ons volledige artikel.

Voor ieder wat wils

Regentonnen zijn verkrijgbaar in verschillende inhoudsopties, waardoor ze geschikt zijn voor diverse tuinomstandigheden en waterbehoeften. Van compacte opties voor kleinere ruimtes tot grotere tonnen voor uitgestrekte tuinen, de keuze van de juiste inhoud is essentieel om optimaal gebruik te maken van regenwater. Hieronder vind je een uitgebreide lijst met inhoudsopties, zodat je de perfecte regenton kunt selecteren die past bij de omvang van jouw tuin en de specifieke eisen van jouw planten.

InhoudDoelgroep
20 liter
35 liter
40 liter
50 liter
Ideaal voor balkons met enkele potten en planten. Geschikt voor kleine tuinier behoeften.
100 liter
120 liter
150 liter
168 liter
170 liter
Perfect voor kleine balkons en bescheiden tuinen. Biedt genoeg water voor persoonlijke groene ruimtes.
200 liter
210 liter
225 liter
227 liter
230 liter
240 liter
250 liter
Ideaal voor gemiddelde tuinen en reguliere huishoudelijke taken zoals autowassen en vloerreiniging.
276 liter
280 liter
300 liter
320 liter
Ideaal voor gemiddelde/grote tuinen en reguliere huishoudelijke taken zoals autowassen en vloerreiniging.
350 liter
400 liter
450 liter
Ideaal voor grotere tuinen en reguliere huishoudelijke taken zoals autowassen en vloerreiniging.
500 liter
510 liter
600 liter
Geschikt voor grotere tuinen, meer water intensieve klussen en regelmatig gebruik buitenshuis.
650 liter
800 liter
Geschikt voor grotere tuinen, meer water intensieve klussen en regelmatig gebruik buitenshuis.
1000 liter
1350 liter
1500 liter
Perfect voor tuinliefhebbers met uitgebreide groene ruimtes en de wens om water te besparen tijdens droge periodes.
2000 liter
5000 liter
Voor wie wil bijdragen aan waterbesparing op gemeenschapsniveau. Ideaal voor collectieve watervoorziening en grote tuinen.
Benieuwd welke regenton het beste bij jouw behoeften past? We schreven een volledig artikel over de ideale inhoud van jouw regenton.
TuinTuin